Sari la conținut

Cateva aspecte despre ochii nostri

Cateva aspecte despre ochii nostri, mai ales ca ochii sunt organe esențiale care ne permit să vedem și să înțelegem lumea din jurul nostru. Dar te-ai întrebat vreodată ce ne face ochii atât de speciali? De la clipirea zilnică care ne menține ochii umezi până la controlul precis al mușchilor care ne dirijează privirea, ochii noștri sunt instrumente complexe și fascinante. În acest articol din site apar cateva dintre cele mai interesante fapte despre ochii noștri și funcțiile lor unice.

Cateva aspecte despre ochii nostri

În medie, ochii noștri clipesc de aproximativ 15-20 de ori pe minut, ceea ce înseamnă 28.800 de clipi pe zi!
Clipirea nu este doar un reflex; ne ajută să ne menținem ochii umezi prin răspândirea lacrimilor pe suprafață. De asemenea, împiedică pătrunderea prafului și murdăriei în ochi și, în mod surprinzător, oferă creierului nostru o mică pauză, întrerupând fluxul constant de informații vizuale.

Partea colorată a ochiului nostru se numește iris

Partea colorată a ochilor noștri se numește iris și este ca o perdea magică cu diferite culori precum maro, albastru, verde și chiar alun.

iris

Irisul nu este doar pentru decor; are o sarcină crucială. Reglează dimensiunea pupilei, centrul negru al ochiului, pentru a controla cantitatea de lumină care intră în ochi. În acest fel putem vedea bine în lumina puternică a soarelui sau în lumină slabă.

Ne putem concentra asupra lucrurilor super rapid

Imaginați-vă că vă puteți concentra pe ceva în doar 1/10 de secundă! Ochii noștri sunt supereroi în acea zonă. Această capacitate de focalizare super-rapidă ne ajută să ne mutăm rapid atenția de la un lucru la altul, indiferent dacă citim o carte, jucăm un joc sau vedem un prieten într-o mulțime.

Corneea seamănă cu o cameră video

 

Ochii noștri au o mini cameră încorporată! Se numește cornee, un strat transparent care acoperă partea din față a ochilor noștri. Această structură asemănătoare camerei îndoaie și concentrează lumina pe retina din spatele ochiului, transformând lumea din jurul nostru în imaginile luminoase și colorate pe care le vedem în fiecare zi.

Tijele și conurile ne ajută să vedem în întuneric

Tije și conuri
Secțiune transversală a retinei cu tije și un con în extrema dreaptă

Ochii noștri au două tipuri de celule care ne ajută să vedem – bastonașe și conuri. Tijele sunt ca niște ochelari de vedere pe timp de noapte, permițându-ne să vedem în lumină slabă. Conurile, pe de altă parte, ne ajută să vedem culorile în timpul zilei. Împreună formează un duo dinamic care ne asigură că ne putem găsi drumul atât ziua, cât și noaptea.

Șase mușchi sunt folosiți pentru a mișca un ochi

muschii ochiului

Imaginează-ți șase mușchi care lucrează împreună pentru a controla mișcarea unui singur ochi! Această muncă în echipă ne ajută să urmărim obiectele în mișcare, să citim cărți și să ne explorăm mediul fără niciun efort. Data viitoare când faci sport sau urmărești un fluture cu ochii, mulțumește-le acestor mușchi ai ochilor muncitori.

Lentila noastră își schimbă forma

La fel ca un obiectiv de cameră, obiectivul din ochii noștri este fantastic la schimbarea formei sale. Această capacitate de schimbare a formei ne permite să ne concentrăm asupra obiectelor aflate la diferite distanțe, asigurându-ne că putem vedea lucrurile de aproape și de la distanță, fără a fi nevoie de echipamente suplimentare.

Lacrimile ne ajută să ne protejăm ochii

lacrimi

Lacrimile nu sunt doar pentru a ne exprima emoțiile; ele joacă un rol crucial în protejarea ochilor noștri. Lacrimile ne mențin ochii umezi și îndepărtează murdăria și germenii. Au chiar puterea de a vindeca zgârieturile minore de pe cornee, acționând ca protectori emoționali naturali pentru ochii noștri.

Nervul optic conectează ochii la creier

 

Nervul optic (nervul optic) este ca o super cale care ne conectează ochii de creier. Această conexiune incredibilă permite creierului să interpreteze ceea ce vedem, să recunoască fețe, culori și obiecte. Fără nervul optic, ochii noștri nu ar putea comunica cu creierul nostru și nu am vedea lumea din jurul nostru așa cum o vedem astăzi.

Cu toții avem un model unic la ochii noștri

La fel ca amprentele noastre, fiecare persoană are un model unic în ochi, în special în iris. Acest model distinctiv este uneori folosit ca o modalitate foarte specială de a identifica oamenii, făcând ochii noștri unici. Așadar, data viitoare când te uiți într-o oglindă, amintește-ți că ochii tăi sunt la fel de unici ca și tine!

Doar 10% dintre oameni au ochi albaștri

ochi albaștri

Pentru noi, ochii albaștri sunt foarte des întâlniți; îi vedem în jurul nostru în fiecare zi. Suntem obișnuiți cu culorile ochilor care variază de la albastru și verde la maro. La nivel global, ochii albaștri sunt de fapt destul de speciali, doar aproximativ 8-10% din populație are ochi albaștri.

Ochii albaștri reprezintă o dezvoltare relativ recentă în genetica umană. Oamenii de știință cred că toți cei care au trăit înainte de ultimul epoca de gheata, aveau ochi căprui. Culoarea ochilor albaștri a apărut în urmă cu aproximativ 10.000 de ani ca urmare a mutațiilor genetice și apoi s-a răspândit în părți ale Europei.

Care a fost avantajul genetic al ochilor albaștri? Oamenii de știință nu sunt de acord cu acest lucru. O teorie sugerează că ochii albaștri pot fi mai bine adaptați la iernile lungi și întunecate din Europa de Nord, deoarece pot permite mai multă lumină să treacă prin retină. O altă teorie propune că ochii albaștri ar fi putut fi o selecție sexuală – adică indivizii cu ochi albaștri ar fi putut avea mai mulți descendenți, deoarece erau considerați mai atractivi.

Ramai conectat cu acest site de articole, devino un urmaritor al paginii noastre pe Facebook si comenteaza articolele in pagina, dar, distribuie si prietenilor pentru o mai buna cunoastere.

Distribuie prietenilor